Life’s good in this strategically simple dwelling by an architect and builder couple

After unexpectedly falling for their West Auckland property, the pair pooled their Strachan Group Architects and JR Hosking Carpenters & Co resources for enviable results. 

One-year-old George Hosking may not be an architect like his mum or a builder like his dad, but he’s a hands-on judge of form-follows-function design. Now that he’s getting around a bit more, he can vouch for many elements in the Avondale, Auckland home he shares with his parents Maria and James: the built-in daybed in the dining area where he likes to snooze in the morning light; the low-silled window in the olds’ bedroom that means he can be busy in the garden and
still keep one eye on Mum; the way the winter sun warms up the concrete floor, keeping his toes toasty while he zooms his wooden crane up and down the corridor; and the custom-made mobile kitchen unit filled with pots and pans at just the right height to make a convenient play station.

MAIN IMAGE The dried display above the built-in cabinet in the dining area was created by Mark Antonia for the couple’s wedding. The blue vessel below it is by Neil Castle and the bowl is by Dinosaur Designs. ABOVE Cedar sliders open onto a courtyard where the garapa steps are intended to double as seating. The exterior of the home is painted Resene Double Black White.

Yes, life is pretty good in the Hosking household, yet when the couple bought here five years ago, they considered it a temporary move. Maria, an associate at Strachan Group Architects, was working full-time and completing her Master’s thesis at night, so she put her complete trust in James to seek out a property they could afford, never even laying eyes on the 65m2 home before they settled by private sale. When she finally saw it, she was confronted with a cottage painted baby blue. It’d been moved onto the site in the 1970s and there was no flow between its spaces or connection to the generous backyard. 

ABOVE With towering totara and rimu on the neighbouring land on one side and a gorgeous maple on the other, outside the scene was set for greatness. Everything has grown like mad in soil that was formerly part of a market garden, including the olive and citrus trees along the front fence.

She was unfazed. “We thought we’d just do it up and sell,” she says. “We didn’t intend to stay.”
With Maria’s eye for spatial synchronicity and James’s resources (he owns building company JR Hosking Carpenters & Co), they had what could be called the best-laid plans. They didn’t count on falling for the charms of this area close to town, in a quiet street with a backdrop of mature trees. Within a year, six groups of friends had moved into the suburb. The renovations took on new meaning. 

ABOVE In the kitchen — off which a small scullery contains appliances and a coffee machine — a stainless steel shelf holds a Japanese teapot and cups the couple received as a gift, a basket by Ruth Castle, and a mortar and pestle and rice bowls from Everyday Needs. The custom-designed mobile island unit can be moved around as the occasion requires; the artwork beside it is by the couple’s friend James Tolich.

With James and some of his team on the job, they relocated for five months while the work took place. Walls were removed to achieve a visual link from the front deck, past the kitchen and centralised dining area to the rear courtyard, and the remaining walls were lined with grooved ply to give the unremarkable bones a characterful lift.

ABOVE Highlights in the dining space include Bush Forms artworks by Maria’s mum Kieran Taylor, a stoneware pendant light by Adam Cornish from Cult and a set of stackable Bo chairs by Philippe Starck that’ll be bulletproof during George’s toddler years.

“We put negative detail top and bottom to make it more modern,” says Maria, whose design focus was also on creating that missing flow and crafting a bedroom wing. The bathroom and kitchen were kept in the same place to take advantage of the existing plumbing, and a toilet and hot water cupboard in a lean-to were transformed into a scullery off the new kitchen. 

ABOVE Maria’s parents’ old leather sofa has become a viewing platform for George. “He likes to sit here and watch the comings and goings on the street,” she says. The modular Arcade sofa by Simon James was an investment purchase. Above it hangs New Moon to Waxing Gibbous by Kate van der Drift from Sanderson.

The couple invested for maximum impact while economising with their own labour and clever design choices. The kitchen is a case in point, with its richly coloured American walnut cabinet fronts and slender stainless steel top. “I drew up the design and had the timber CNC cut, then James and I put it together and glued and clamped the benchtop,” says Maria. 

ABOVE The Lundia shelves in George’s bedroom were customised with Resene Tiara and the Akari light sculpture by Noguchi was a fortunate find on eBay.

Because there was no space for an island, a custom-made mobile unit is a flexible stand-in. The large-format slate tiles that form its counter were another huge saving. “They were an eighth of the cost of a single slab of slate,” says Maria. The cedar slats used for the shelving were repurposed offcuts from a pergola the couple built over the front deck.

ABOVE With the sliding doors to the bedrooms closed and those to the courtyard open, the indoor-outdoor connection is extended.

The bedroom-wing extension is a long, skinny rectangle that tucks in beneath the roofline at a right angle to the original home. It effectively doubles the footprint and wraps the courtyard garden into the architecture. A glazed corridor running its length allows a connection to the outdoors rain or shine. On summer days, American walnut sliders with a pelmet detail close over the doorways to the bedrooms so they become like a furniture cabinet within the form; in winter, glass doors maintain the outlook to the garden while passive solar gain warms up the sleep spaces. 

TOP Woven works by Ruth Castle and an AJ table lamp by Arne Jacobsen from Derlook contrast with neutral bed linen from Città in the master bedroom, which has a walk-in wardrobe and an ensuite. ABOVE Beyond the floating tawa stairs between the original home and the extension is the renovated main bathroom, in which a wall-hung sink was used to maximise space. Maria designed the bathrooms’ mirror units: half is a cabinet, while in the other half the mirror is recessed to form a walnut shelf.


In the extreme north-east corner of the property, a concrete ‘bookend’ creates an entertainment zone that draws the eye. Poured in-situ, the seating is akin to a brutalist bus stop but softened with squabs that tone in with the trees. A fire bowl placed on crazy paving made of Northland stone is a catalyst for companionable times. 

ABOVE Late-afternoon light floods into the ensuite, making the Appiani mosaic tiles from Artedomus glow, while the decked floor lends this space a holiday feel. Also seen here is M&Z Sanremo tapware from Franklins and towels by Baina.


With Oscar the bordoodle waiting patiently nearby for love and leftovers, the scene could be straight out of a storybook. The Hoskings have fashioned the perfect family home. George, for one, approves.   

EXTERIOR Bungalow Upholstery finished the squabs in this concrete entertainment zone located near the flowering cherry trees at the extreme edge of the property. A gift from a friend, the fire bowl gets regular use all year round. ABOVE The couple designed this pergola (along with an almost invisible steel beam support) to provide shade for the kitchen.

Words Claire McCall
Photography Simon Wilson

Filed under:

ABOUT

Modern ways to make a life at home in New Zealand.

CONTACT

Subscriptions

0800 246 637

subs(at)homestyle.co.nz

 

Commercial & editorial

09 300 7544

info(at)homestyle.co.nz

Follow us

Copyright © 2019 The Pluto Group Limited

error: Copyright The Pluto Group Ltd 2020.

homestyle shares modern ways to make a home in New Zealand


Sign up to receive the latest in your inbox

Thanks for subscribing to Homestyle's newsletter - we'll be in touch soon.